Blogg

Patella & Hjärta utan anmärkningar

Jag är helt överlycklig av dagens resultat, för mig betyder det mycket att ha friska hundar i min avel. Idag fick vi beskedet som vi länge längtade efter    Både Fancy och Evitha är Patella & Hjärt fria              Tack!!! Veterinärgruppen i Tygelsjö AB och Merete Koch Karlshöj som gjorde en grundlig och professionell insats på mina 2 sötnosar 

Jag rekommenderar alla mina valpköpare att göra detta testet efter hunden fyllt 1 år 

Fancy & Evitha

Vad är då Patella ? 

Patellaluxation innebär att knäskålen (patella) kan förflyttas (luxera) från sin normala position.

Två former av patellaluxation förekommer. Den vanligaste formen är när knäskålen glider ur sin position och hamnar på insidan (medialt) av knäleden. Den andra formen är när knäskålen hamnar på knäledens utsida (lateralt). Det finns många olika bakomliggande orsaker till patellaluxation. Ett vanligt symptom är hälta. I de fall luxationen är permanent har knäskålen låsts i sitt läge och drabbade hundar får en typisk, knäande gång. (Källa: SKK)

Vad innebär Hjärta utan anmärkning?

Veterinär undersöker om hunden är fri från systoliskt blåsljud på hjärtat.

Blåsljud är en medicinsk term för de ljud som kan höras med stetoskop när virvlar bildas i blodet som strömmar genom hjärtat. Det finns många olika saker som kan orsaka sådana virvlar, inte sällan beroende på hjärtklaffarna eller hål mellan hjärtrummen. Ljuden är ofta så typiska att en van läkare kan göra en bedömning om orsak och allvarlighetsgrad endast genom att lyssna till ljudets karaktär och dess utstrålning. Problemets storlek beror helt på vad orsaken till blåsljudet är. Många orsaker är dock helt harmlösa och påverkar inte personens hälsa över huvud taget.

 

När blåsljudet inträffar mellan den första och andra hjärttonen är det ett så kallat systoliskt blåsljud och kan vara tecken på aortastenos eller mitralisinsufficiens.

Aortastenos eller aortaklaffsstenos innebär en förträngning av utflödet från vänster hjärtkammare (förbi aortaklaffen) till den grad att det orsakar olika problem.

Vid mitralisinsufficiens åker en del av blodet från vänster kammare i hjärtat tillbaka (i fel riktning) till vänster förmak. Detta gör att trycket i vänster förmak ökar och eventuellt kan lungskador uppstå. (Källa: Wikipedia)

Många fina ord men detta var den lättaste förklaringen 

Bloggerska

jag
Anna-Lotta Eng

Räkneverk startades 2016-10-26

Besökare idag: 137
Denna månad: 38436
Totalt: 5558024